Mini Tiramisu z pomarańczową nutką zachwyci każdego smakiem i wyglądem! Pyszny orzeźwiający smak pomarańczy idealnie komponuje się z aromatem i smakiem kawy. Coś czuję, że na jednej porcji się nie skończy!
Składniki 4 porcje:
- 8 podłużnych biszkoptów
- 1 filiżanka mocnej kawy
- sok z ½ pomarańczy
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 35 g cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- kawałek skórki z pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki cukry
- kakao do posypania
Ze skórki z pomarańczy usuwamy białą część, pozostałą skórkę kroimy w paseczki. Pokrojoną skórkę zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i czynność powtarzamy. W małym rondelku mieszamy sok z pomarańczy z cukrem (jeśli soku jest mało można dodać trochę wody), wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczy i gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje i powstanie gęsty syrop. Tak przygotowaną skórkę wyjmujemy z syropu i odkładamy.
Przygotowanie kremu:
Żółtko jajka oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone delikatnie mieszając. Krem chowamy do lodówki.
Biszkopty zanurzamy (tak do połowy) w kawie wymieszanej z sokiem z pomarańczy. Na biszkopt nakładamy trochę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nakładamy krem. Tak przygotowane Tiramisu posypujemy kakao i dekorujemy przygotowaną wcześniej skórką z pomarańczy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
Mini Tiramisu z pomarańczową nutką przechowujemy w lodówce!