Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8553.900 - Irish cream tiramisu z bananami
Irish cream tiramisu z bananami
  • 8553.900 - Irish cream tiramisu z bananami

Dzień Kobiet uczciłam nową wersją klasycznego deseru tiramisu. Dodanie świeżo zmielonej kawy i whisky do kremu było strzałem w dziesiątkę, a przysłowiową wisienką na torcie okazały się banany zamiast drugiej warstwy biszkoptów! I tak oto powstał Irish cream tiramisu z bananami. Jak dla mnie idealny i uzależniający deser…

8587.900 - Irish cream tiramisu z bananami

Składniki na 2 porcje:

  • 6 podłużnych biszkoptów
  • 2-3 banany
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 łyżka whisky

 

 

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki whisky
  • ½ łyżeczki mielonej kawy
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • sos toffi

8549.900 - Irish cream tiramisu z bananami

Przygotowanie kremu:

Żółtko jajka oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy whisky, mieloną kawę, serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone delikatnie mieszając. Krem chowamy do lodówki.

8562.900 - Irish cream tiramisu z bananami

Biszkopty zanurzamy (tak do połowy) w kawie wymieszanej z 1 łyżką whisky i układamy po 3 sztuki na talerzu jeden obok drugiego. Na biszkopty nakładamy połowę kremu.

Banany obieramy i kroimy w kawałki o długości biszkoptów. Każdy kawałek banana rozcinamy wzdłuż na pół. Połówki bananów układamy na kremie (po 3 szt). Na banany nakładamy pozostały krem. Deser chowamy do lodówki.

Przed podaniem posypujemy Irish cream tiramisu z bananami kakao, możemy dodatkowo udekorować deser kawałkami bananów i sosem toffi.

8570.900 - Irish cream tiramisu z bananami

Pozostaw odpowiedź