Jajko sadzone na chmurce to pomysł na pyszne i oryginalne śniadanie. Uwielbiam jajka, można z nich wyczarować naprawdę niesamowite dania! Chyba muszę takie śniadania wprowadzić na co dzień, a nie tylko w weekendy 🙂 .
Składniki:
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- tłuszcz do formy
Dodatkowo:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- masło
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek (uważajcie żeby żółtka się nie rozlały). Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze kilka chwil.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Możemy tez użyć naczyń do zapiekania (należy posmarować je tłuszczem). Pianę z białek nakładamy do naczynia lub na blachę tworząc gniazdko. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy nasze gniazdka i do wgłębień wlewamy żółtka. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Podajemy ciepłe z ulubionym pieczywem.