Dziś polecam przepis na przepyszne Kanapki z parówkami BBQ i jajkiem sadzonym. Szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo pożywne. Sekretem tych kanapek jest dobry sos BBQ i wysokiej jakości parówki. Ja wybrałam parówki z szynki od Henryka Kani, które nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu.
Składniki na 2 kanapki:
- 2-3 parówki z szynki Henryk Kania
- 2 łyżki glazury/sosu BBQ
- 2 bułki
- 3 pieczarki
- 1 garść roszponki lub kilka liści sałaty
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 łyżki sosu/glazury BBQ
Przygotowanie:
Parówki kroimy na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 2 części. Smarujemy obficie sosem BBQ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Bułki kroimy wzdłuż na pół i również podpiekamy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy pozostały olej i smażymy 2 jajka sadzone.
Spód podpieczonych bułek smarujemy sosem BBQ (po 1 łyżce na bułkę), na sos układamy roszponkę lub sałatę, następnie po kilka połówek parówek. Na parówki po kilka plasterków pieczarek i czerwonej cebuli. Na koniec na kanapkę kładziemy jajko sadzone. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!
Swiezemieso.pl
Written on 29 maja 2019
Bardzo dobra alternatywa dla samych parówek z ketchupem. Na pewno spróbuję zrobić na śniadanie.
Kuchnia Marty
Written on 29 maja 2019
🙂 Bardzo się cieszę!
Edward
Written on 20 kwietnia 2020
Taką kanapką można się najeść na cały dzień!