Obłędne, wilgotne i bardzo aromatyczne pełnoziarniste marchewkowe muffinki są idealne na jesienne dni. Zawsze uwielbiałam ciasto marchewkowe ale musze przyznać że marchewkowe muffinki są dużo lepsze. 🙂 Szybkie w przygotowaniu, pozytywnie zaskoczą smakiem. Do środka możemy dodać dowolne dodatki ja wybrałam orzechy włoskie ale idealnie pasują rodzynki, płatki migdałowe czy suszona żurawina. Przygotowałam dwie wersję marchewkowych muffinków – pierwsze z orzechami włoskimi, a drugie z orzechami i moim ulubionym dżemem wiśniowym z kardamonem i skórką pomarańczy. Muszę przyznać, że to połączenie bardzo mi smakuje. Zachęcam do eksperymentowania i nadziewania muffinków tym, co lubicie najbardziej 😀
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szklanki cukru demerara (brązowy cukier trzcinowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 duże jaja (klasa wagowa L)
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkach
- ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie słoik ulubionego dżemu/konfitury (fajnie jak są w nim kawałki owoców)
W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).
Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i orzechy i mieszamy aż składniki się połączą.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę. Po wierzchu możemy posypać muffinki posiekanymi orzechami.
Jeśli chcemy aby nasze muffinki były z dżemem, to należy napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę ulubionego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.