Słodki, aromatyczny i bardzo wilgotny Tort marchewkowo pomarańczowy przełożony delikatnym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia! Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, nie wymaga dużej pracy za to efekt końcowy jest zachwycający! Idealny dla miłośników korzennych przypraw i aromatu pomarańczy! Polecam 🙂
Składniki na ciasto pomarańczowe:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- 180 ml oleju rzepakowego
- 4 duże jajka
- 250 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 100 g musu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g startej marchewki na dużych oczkach
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 1 garść suszonych wiśni
Składniki na krem pomarańczowy:
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie ciasta marchewkowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dwie okrągłe foremki o średnicy 20-24 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam 3 malutkich foremek ok. 15 cm).
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól oraz biały i brązowy cukier aż dobrze się połączą.
W drugiej misce mieszamy olej, jajka, mus jabłkowy, skórkę pomarańczową, drobno pokrojone suszone wiśnie i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.
Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką lub gumową szpatułką do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.
Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzchnią warstwę kremu dekorujemy orzechami.
Tort marchewkowo pomarańczowy przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Konesso
Written on 5 listopada 2018
Tort wygląda obłędnie! Sztuka sama w sobie ☕
Kuchnia Marty
Written on 5 listopada 2018
🙂 Baaardzo dziękuję!
Martyna
Written on 22 listopada 2019
Zaraz robię. Proszę trzymać kciuki :)))
Kuchnia Marty
Written on 24 listopada 2019
Martyno, Trzymam!
Dorota
Written on 22 czerwca 2022
Rozumiem że można też upiec ciasto w całości i przekroić?