Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5706 - Tort marchewkowo pomarańczowy
2
Tort marchewkowo pomarańczowy
  • 5706 - Tort marchewkowo pomarańczowy

Słodki, aromatyczny i bardzo wilgotny Tort marchewkowo pomarańczowy przełożony delikatnym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia! Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, nie wymaga dużej pracy za to efekt końcowy jest zachwycający! Idealny dla miłośników korzennych przypraw i aromatu pomarańczy! Polecam 🙂

Tort marchewkowo pomarańczowy

Składniki na ciasto pomarańczowe:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 100 g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g startej marchewki na dużych oczkach
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 1 garść suszonych wiśni

 

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • 500 g serka mascarpone

 

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji

Tort marchewkowo pomarańczowy

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dwie okrągłe foremki o średnicy 20-24 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam 3 malutkich foremek ok. 15 cm).

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól oraz biały i brązowy cukier aż dobrze się połączą.

W drugiej misce mieszamy olej, jajka, mus jabłkowy, skórkę pomarańczową, drobno pokrojone suszone wiśnie i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.

Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką lub gumową szpatułką do momentu połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

Tort marchewkowo pomarańczowy

Przygotowanie kremu pomarańczowego:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzchnią warstwę kremu dekorujemy orzechami.

Tort marchewkowo pomarańczowy przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Tort marchewkowo pomarańczowy

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź