Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami to przekąska idealna na wszelkie imprezy, czy spotkania w gronie znajomych. Pieczone grzyby nadziewane serowym farszem zachwycą smakiem każdego! Jak większość przystawek robi się je naprawdę szybko. Polecam!
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Składniki na farsz:
- 2-3 szalotki
- 1 łyżka masła
- 100 g sera pleśniowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.
Przygotowanie farszu:
Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
karmel-itka
Written on 25 lutego 2015
nadziewane pieczarki to zawsze i wszędzie! szczególnie z tak pysznym wnętrzem 😉
marta
Written on 31 grudnia 2015
Czy zamiast orzechow wloskich moge dodac migdaly???
Marta
Written on 31 grudnia 2015
tak, wprawdzie migdały są delikatniejsze w smaku ale będą również pasować. Bardziej wyraziste w smaku będą np. prażone migdały. Pozdrawia i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku