Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4511.900 - Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym
Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym
  • 4511.900 - Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Pyszna, delikatna, pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym.. Mniam.. Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych, ceniona z powodu bardzo smacznego mięsa. Jeśli macie ochotę na spory kawałek ryby i bardzo duże ości to koniecznie po nią sięgnijcie!

Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Składniki:

  • ok. 600 g fileta (płata bez skóry) z tołpygi
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Składniki na sos chrzanowo koperkowy:

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Przygotowanie tołpygi:

Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje. Nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy posiekanym koperkiem. Na godzinę chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tołpygę pieczemy w foli ok. 45 minut (w zależności od grubości mięsa).

 

Przygotowanie sosu chrzanowo koperkowego:

W misce mieszamy jogurt z chrzanem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, starta skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Upieczoną tołpygę polewamy sosem chrzanowo koperkowym i podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Pozostaw odpowiedź