Pyszna, delikatna, pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym.. Mniam.. Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych, ceniona z powodu bardzo smacznego mięsa. Jeśli macie ochotę na spory kawałek ryby i bardzo duże ości to koniecznie po nią sięgnijcie!
Składniki:
- ok. 600 g fileta (płata bez skóry) z tołpygi
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- koperek
Składniki na sos chrzanowo koperkowy:
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie tołpygi:
Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje. Nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy posiekanym koperkiem. Na godzinę chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tołpygę pieczemy w foli ok. 45 minut (w zależności od grubości mięsa).
Przygotowanie sosu chrzanowo koperkowego:
W misce mieszamy jogurt z chrzanem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, starta skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną tołpygę polewamy sosem chrzanowo koperkowym i podajemy z ryżem lub ziemniakami.