Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4551.900 - Prosty chlebek piwny z rodzynkami
2
Prosty chlebek piwny z rodzynkami
  • 4551.900 - Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Dziś zapraszam na niezwykle prosty i szybki przepis na prosty chlebek piwny z rodzynkami. Chlebek jest raczej zbity, z wyczuwalną nutką cynamonu i piwa oraz dużą ilością rodzynek. Idealny jeśli mamy ochotę coś schrupać. Następnym razem dodatkowo dodam jeszcze orzechy!

Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Składniki:

  • 345 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 335 ml piwa np. lager
  • 3 łyżki miodu płynnego

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta do formy

 

Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy rodzynki, cynamon i piwo, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód i jeszcze raz mieszamy aż składniki się połączą. Podłużną foremkę/keksówkę o wymiarach 32 x 11 cm (możemy użyć mniejszej formy wtedy chlebek będzie wyższy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut.

Po upieczeniu chlebek pozostawiamy ok. 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy.

Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

  • Melvit

    Written on 4 lutego 2016

    Bardzo ciekawy przepis, ale ten chlebek jest bardziej na słodko czy na słono? Ja zdecydowanie bardziej wolę rzeczy słone ponieważ słodkie są tuczące. Pierwszy raz widzę, aby ktoś dodawał piwo do piwa, warto spróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 7 lutego 2016

      Chlebek jest słodko/słony.. miód nadaje mu słodyczy, a piwo charakterystycznej goryczki 🙂

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź