Dziś zapraszam na niezwykle prosty i szybki przepis na prosty chlebek piwny z rodzynkami. Chlebek jest raczej zbity, z wyczuwalną nutką cynamonu i piwa oraz dużą ilością rodzynek. Idealny jeśli mamy ochotę coś schrupać. Następnym razem dodatkowo dodam jeszcze orzechy!
Składniki:
- 345 g mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 335 ml piwa np. lager
- 3 łyżki miodu płynnego
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy rodzynki, cynamon i piwo, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód i jeszcze raz mieszamy aż składniki się połączą. Podłużną foremkę/keksówkę o wymiarach 32 x 11 cm (możemy użyć mniejszej formy wtedy chlebek będzie wyższy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu chlebek pozostawiamy ok. 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy.
Melvit
Written on 4 lutego 2016
Bardzo ciekawy przepis, ale ten chlebek jest bardziej na słodko czy na słono? Ja zdecydowanie bardziej wolę rzeczy słone ponieważ słodkie są tuczące. Pierwszy raz widzę, aby ktoś dodawał piwo do piwa, warto spróbować ten przepis 🙂
Marta
Written on 7 lutego 2016
Chlebek jest słodko/słony.. miód nadaje mu słodyczy, a piwo charakterystycznej goryczki 🙂