Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4483.900 - Bruschetta
4
Bruschetta
  • 4483.900 - Bruschetta

Bruschetta to klasyczna przystawka włoskiej kuchni. Istnieje wiele wariacji tej przekąski. Ja dziś przygotowałam bruschette na chrupiącej bułeczce ciabatta z aromatycznym sosem pomidorowym. Uwielbiam te grzanki są pyszne, kolorowe i każdego zachwycą smakiem.

Bruschetta

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • 1 łyżka oliwy

 

Składniki na bruschette:

  • 4 małe bułki ciabatta
  • 50 g tartej mozzarelli
  • 100 g pomidorków truskawkowych
  • 4-5 suszone pomidory
  • świeża bazylia
  • pieprz czarny młynek
  • 1 łyżka oliwy

 

Bruschetta

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

 Bruschetta

Przygotowanie bruschetty:

Bułki rozcinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy oliwą. Na połówki bułek rozsmarowujemy sos pomidorowy, następnie układamy połówki pomidorków truskawkowych i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Wszystko posypujemy tartą mozzarellą.

Bruschetta

Bruschetty wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – ser powinien się rozpuścić.

Przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżymi listkami bazylii.

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta

Komentarze

  • Iza

    Written on 30 stycznia 2016

    Pysznie to wygląda! Właśnie to uwielbiam w kuchni włoskiej – wszystko jest tak pyszne, a jednocześnie tak proste 🙂

    Odpowiedz
  • Patryk

    Written on 3 lutego 2016

    Muszę spróbować tego przepisu. Na pewno warto to przyrządzić.

    ——————————————————-
    Zapraszam na: najlepszybukmacherwinternecie.pl

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź