Bruschetta to klasyczna przystawka włoskiej kuchni. Istnieje wiele wariacji tej przekąski. Ja dziś przygotowałam bruschette na chrupiącej bułeczce ciabatta z aromatycznym sosem pomidorowym. Uwielbiam te grzanki są pyszne, kolorowe i każdego zachwycą smakiem.
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- suszone oregano
- 1 łyżka oliwy
Składniki na bruschette:
- 4 małe bułki ciabatta
- 50 g tartej mozzarelli
- 100 g pomidorków truskawkowych
- 4-5 suszone pomidory
- świeża bazylia
- pieprz czarny młynek
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie bruschetty:
Bułki rozcinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy oliwą. Na połówki bułek rozsmarowujemy sos pomidorowy, następnie układamy połówki pomidorków truskawkowych i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Wszystko posypujemy tartą mozzarellą.
Bruschetty wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – ser powinien się rozpuścić.
Przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżymi listkami bazylii.
Iza
Written on 30 stycznia 2016
Pysznie to wygląda! Właśnie to uwielbiam w kuchni włoskiej – wszystko jest tak pyszne, a jednocześnie tak proste 🙂
Monika
Written on 1 lutego 2016
Uwielbiam to!
Patryk
Written on 3 lutego 2016
Muszę spróbować tego przepisu. Na pewno warto to przyrządzić.
——————————————————-
Zapraszam na: najlepszybukmacherwinternecie.pl
Marta
Written on 7 lutego 2016
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂