Nie mogę się już doczekać wiosny! Brakuje mi słońca dlatego od dłuższego czasu staram się by przygotowywane posiłki były kolorowe, lekkie i zdrowe! Takie jest właśnie Ravioli z łososiem i szpinakiem, które podałam z pomidorkami i fasolką szparagową. Danie jest pyszne! Koniecznie spróbujcie.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 250 g mrożonego szpinaku liście Hortex
- 1 cebula
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 50 g sera feta
- 50 g łososia wędzonego
Dodatkowo:
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej zielona Hortex
- 50 g tartego sera parmezan
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy i dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Dokładnie mieszamy i doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Farsz odstawiamy żeby ostygł.
Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, układamy na nim w odstępach ok. 5 cm łyżką nadzienie.
Nie podsypujemy zbyt mocno mąką, żeby ciasto nie stało się twarde.
Ciasto wkoło farszu smarujemy zwilżonym w wodzie pędzelkiem, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wokół nadzienia i wycinamy przy użyciu noża, radełka lub wykrawaczki kształt ravioli (okrąg lub kwadrat).
Ravioli wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 8-12 minut od momenty wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości pierożków). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Fasolkę gotujemy ok. 4 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy podgotowaną fasolkę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe podsmażamy aż fasolka będzie miękka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ravioli i podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!