Tarta z kaszą manną i ciastem filo to pewnego rodzaju eksperyment bowiem postanowiłam połączyć krem z kaszki z baklawą! Co z tego wyszło? Słodki, deser, którego się nie zje za dużo 🙂
Składniki na nadzienie:
- 200 g błyskawicznej kaszy manna Kupiec
- 450 g cukru pudru
- 35 g mąki kukurydzianej
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 9 jaj
- 1 ½ litra mleka
Składniki na syrop:
- 170 g cukru
- 170 ml wody
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- 7 arkuszy ciasta filo
- 80 g roztopionego masła
- 120 g orzechów włoskich
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie syropu:
W małym garnuszku łączymy wszystkie składniki (cukier, miód, wodę i sok z pomarańczy i cytryny). Mieszamy od czasu do czasu do momentu aż cukier się rozpuści. Gotujemy aż syrop się zagęści ok. 5-7 minut. Następnie go odstawiamy do ostudzenia – musi wystygnąć!
Orzechy, cukier i przyprawę korzenną przekładamy do miski i przy pomocy blendera lub robota kuchennego miksujemy by orzechy były drobno posiekane.
Przygotowanie nadzienia:
Kasze manna, mąkę kukurydzianą, cukier puder i skórkę otartą z ½ pomarańczy wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka i delikatnie przelewamy do kaszy, mieszamy aż składniki się połączą. W garnku o grubym dnie doprowadzamy mleko do wrzenia (trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Gorące mleko wlewamy do kaszy połączonej z jajkami i dokładnie mieszamy. Następnie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje – ważne aby nie zagotować masy! Odstawiamy żeby masa trochę przestygła.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło roztapiamy. Okrągłą formę do pieczenia tarty (o średnicy 30-35 cm) albo okrągła tortownicę smarujemy odrobiną masła. No spód formy układamy 3 arkusze ciasta filo, smarując wierzch każdego płata ciasta oddzielnie roztopionym masłem. Trzeci płat posypujemy zmielonymi orzechami (nakładamy ok. połowę orzechów). Następnie wykładamy przygotowaną z kaszy manna masę, rozprowadzamy ją równomiernie. Na masę układamy pozostałe arkusze ciasta, ponownie smarując wierzch każdego płata oddzielnie masłem. Ja układam dwa arkusze ciasta, posypuje je mielonymi orzechami (zostawiam trochę orzechów do dekoracji) i przykrywam pozostałymi arkuszami ciasta, posmarowanym masłem.
Tarte wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy tarte z piekarnika i natychmiast polewamy syropem. Odstawiamy do ostudzenia. Po wierzchu posypuje pozostawionymi mielonymi orzechami.
Przechowujemy w lodówce.