Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
9 komentarzy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jesienny hit! Nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda. Nie ma nic lepszego na zimne, deszczowe wieczory niż kawałek takiej drożdżówki wypełnionej śliwkowymi powidłami i kubek gorącej herbaty – wypróbuj koniecznie!

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko klasa wagowa L
  • 375 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe
  • ok. 10 sztuk śliwek węgierek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru

 

Przygotowanie:

W misce mieszamy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Dodajemy żółtko jajka i mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy drewnianą łyżka aż składniki się połączą. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ -2 godziny do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Po tym czasie przekładamy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta wałkujemy na kształt bardzo długiego prostokąta, smarujemy powidłami śliwkowymi i zwijamy jak roladę.

Okrągłą tortownice o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, (spód formy wykładamy papierem do pieczenia). Roladę zwijamy w „ślimak” w tortownicy.

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek wciskamy pomiędzy łączenia/wałeczkami ciasta.

Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżka mleka. Posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy ok. 45-50 minut.

Studzimy na kratce.

9 komentarzy

  1. Kraina Miodów |

    Muszę spróbować tego przepisu a co myślisz o tym, żeby dodać troszkę miodu na wierzch żeby jeszcze bardziej posłodzić ten mały przysmak ? Spróbuję i dam znać jak to wyjdzie ! 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close