Obłędne w smaku ciasto czekoladowe ze śliwkami i orzechami to idealna propozycja na jesienne dni. Ciasto jest bardzo wilgotne, ma mnóstwo owoców i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu – musicie spróbować!
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 115 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 jabłko
- 1 garść orzechów włoskich
- 6 śliwek węgierek
Przygotowanie:
Spód okrągłej tortownicy o wymiarach 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Gdy masa przestygnie dodajemy mleko w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do jajek wlewamy czekoladę połączoną z mlekiem i dokładnie miksujemy. Mąką łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki w plasterki. Ciasto po wierzchu posypujemy pokrojonymi owocami i orzechami.
Pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Miśka
Written on 5 października 2017
Nie ma to jak wielki kawał pysznego czekoladowego ciasta i kubek ulubionej herbaty, u mnie ostatnio na tapecie rooibos caramel z teekanne. Wtedy można dopiero odpoczywać. Przepis wygląda na prosty, więc na pewno przetestuję przy najbliższej okazji i dam znać czy wyszło 🙂
KOZIOL
Written on 6 października 2017
Ale pyszne! Idealne na niedzielny podwieczorek. Zapisuję i robię w ten weekend, dam znać jak wyszło!:)
KOZIOL
Written on 6 października 2017
Ciasto wygląda obłędnie! Kradnę przepis 🙂 Jak tylko będę miała wolną chwilę to piekę.
Justyna
Written on 22 października 2017
Oh.. wygląda znakomicie, pewnie smakuje wprost nieziemsko!
Kuchnia Marty
Written on 22 października 2017
🙂 polecam!
Joanna Warlikowska
Written on 23 października 2017
uwielbiam połączenie śliwek, czekolady i orzechów. Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
uk
Written on 27 listopada 2017
Czy można mleko krowie zastąpić kokosowym?
Kuchnia Marty
Written on 27 listopada 2017
Mleko kokosowe nadaje się raczej jako zamiennik słodkiej śmietanki 30% lub 36% lub mleka skondensowanego.