Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Drożdżowe jabłka

Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie ciasta drożdżowego i jabłek.. dla mnie to połączenie idealne. Ostatnio postanowiłam upiec drożdżowe jabłka. To pyszne bułeczki wyglądem przypominające jabłka. Wisienką, a raczej ogonkiem na tym wypieku jest właśnie cynamonowy ogonek.

Drożdżowe jabłka

Składniki:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 390 g mąki pszennej typ 650

 

Składniki na nadzienie:

  • 3 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Drożdżowe jabłka

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do formy
  • 5-6 lasek cynamonu

 

Drożdżowe jabłka

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajka, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowe jabłka

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem i mąką. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy owoce i dusimy/smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i odstawiamy żeby nadzienie przestygło.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe, małe placki. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżce nadzienia i formujemy okrągłe bułeczki.

Do pieczenia bułeczek wykorzystujmy metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smarujemy masłem i do każdego wkładamy bułeczkę z ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Laski cynamonu rozcinamy wzdłuż na pół, z każdej laski powinna nam wyjść kilka „ogonków” naszych jabłek.

Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i delikatnie wbijamy w ciasto kawałki cynamonu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Drożdżowe jabłka

Zostaw komentarz



Close