Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Gjuwecz z kurczakiem i porem

Gjuwecz to bułgarskie danie jednogarnkowe przypominające trochę nasz gulasz. Gjuwecz, to również gliniane naczynie do zapiekania, w którym ów danie przygotowujemy. Moja przygoda z tymi przepięknymi, ręcznie malowanymi naczyniami zaczęła się niedawno ale już wiem, że potrwa baaardzo długo! Tak naprawdę możemy w nim przygotować wszystko, na co mamy tylko ochotę lub co akurat znajduje się w lodówce! Składniki kroimy, wrzucamy do gjuwecza, dodajemy trochę przypraw, podlewamy bulionem i wstawiamy do zimnego piekarnika! Gotowe!

Gjuwecz z kurczakiem i porem

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 3-4 białe części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka oleju
  • 3 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g sera mozzarella tartego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 całe ziela angielskie

 

Gjuwecz z kurczakiem i porem

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju i masła, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy pokrojonego w plasterki pora, podsmażamy kilka minut i dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Podsmażone mięso przekładamy do naczyń (można użyć też zwykłego naczynia żaroodpornego), następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w dość grube plasterki marchewki.

Gjuwecz z kurczakiem i porem Gjuwecz z kurczakiem i porem Gjuwecz z kurczakiem i porem

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do nich 1 łyżkę oleju i przyprawę do dań z ziemniaków i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczyń. W miseczce mieszamy śmietankę z solą i pierzem, dodajemy starty ser mozzarella i polewamy danie. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 80-90 minut.

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.

Gjuwecz z kurczakiem i porem

Gjuwecz z kurczakiem i porem

Zostaw komentarz



Close