Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z kiełbasą i papryką
Makaron z kiełbasą i papryką
  • Makaron z kiełbasą i papryką

Makaron z kiełbasą i papryką to przepis na szybki i prosty obiad, który jest niezwykle pożywny i rozgrzewający. Ostatnio coraz częściej przygotowuję dania, które kojarzą mi się z jesienią. Bardziej sycące i aromatyczne. Koniecznie spróbujecie tego połączenia smaków!

Makaron z kiełbasą i papryką

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta/pomarańczowa papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ok. 150 ml bulionu/rosołu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta płatków czerwonej papryki

Makaron z kiełbasą i papryką

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z każdej strony kiełbasę aż się zarumieni – UWAGA! Kiełbasek wcześniej nie gotujemy! Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w plasterki, papryki i cienkie paseczki. Na tłuszczy, który pozostał po smażeniu kiełbasy podsmażamy cebule, gdy się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i papryki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia.

Makaron z kiełbasą i papryką

Do sosu dodajemy podsmażone kiełbaski pokrojone w dość grube plastry oraz przyprawy.

Gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 10 minut. doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Gotujemy całość kilka chwil i podajemy.

Smacznego!

Makaron z kiełbasą i papryką

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź