Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Mazurek z kremem truskawkowym

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu jakie ciacho przygotować na Wielkanoc to mazurek z kremem truskawkowym będzie idealny! Biała czekolada i truskawki do duet idealny, do tego lekko kwaśna konfitura i kruche ciasto. Obłęd!

Składniki na ciasto:

  • 350 g maki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka

 

Składniki na krem truskawkowy:

  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g białej czekolady

 

Dodatkowo:

  • płatki migdałów, kolorowe posypki
  • ½ słoiczka kwaśnej konfitury lub dżemu np. cytrynowej

 

Przygotowanie ciasta:

Wszystkiej składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i chowamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i przekładamy je do okrągłej lub prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, pieczemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy.

Spód ciasta smarujemy cienką warstwą konfitury cytrynowej.

Przygotowanie kremu truskawkowego:

Truskawki miksujemy/blendujemy na mus. Mus przekładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę cukru i gotujemy na małym ogniu aż z owoców odparuje nadmiar płynów i otrzymamy gęstą masę. Owoce odstawiamy żeby przestygły.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem, odstawiamy żeby przestygła.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do bitej śmietany łyżka po łyżce dodajemy zimną rozpuszczoną czekoladę miksujemy. Na koniec dodajemy truskawki. Mieszamy aż otrzymamy jednolity krem.

Gotowym kremem napełniamy ciasto.

Wstawiamy do lodówki by krem stężał.

Gdy krem zastygnie dekorujemy mazurek płatkami migdałów i kolorowymi posypkami.

Smacznego!

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close