Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto, które można przygotować na Wielkanoc to zachęcam do upieczenia szybkiej babki kakaowej. Uwielbiam takie proste ciasta, które zawsze się udają. Do babki jeśli lubicie można też dodać bakalie, a zamiast polewy posypać ją cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 40 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 90 ml mleka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 170 g masła
- 180 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo:
- Czekoladowe jajka, kolorowe posypki
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia babek (o średnicy 20-22 cm) smarujemy tłuszczem. Mąkę, kakao, cukier waniliowy, sól i sodą łączymy w dużej misce. Cukier puder ucieramy z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jajka i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem, ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę. Ciasto delikatnie przelewamy do formy.
Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy babkę.
Dekorujemy czekoladowymi jajkami lub kolorowymi posypkami.
Rurka z Kremem
Written on 3 kwietnia 2018
jest śliczna!! pozdrawiam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 12 kwietnia 2018
dziękuję