Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Spaghetti z chorizo i oliwkami

Kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad! Spaghetti z chorizo i oliwkami w pomidorowym sosie. Wyrazisty w smaku, lekko pikantny zachwyci smakiem każdego! Koniecznie przygotujcie!

Składniki:

  • 300 g makaronu Spaghetti
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • tarty ser parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki. Podsmażamy ok. 5 minut. Do kiełbasy dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażymy wszystko kolejne 5 minut po czym zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Zostaw komentarz



Close