Chow Mein w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle co „smażony makaron”. Jest wiele odmian tego dania ja dziś zapraszam na Chow Mein z wieprzowiną i krewetkami. Danie smakuję rewelacyjnie i jestem pewna, że jak raz spróbujecie nie będziecie już jadać chińszczyzny na mieście 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu chińskiego
- 200 g polędwicy wieprzowej lub szynki wieprzowej bez kości
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- ½ papryczki chili
- 150 g krewetek świeżych lub mrożonych
- 300 g mieszanki warzyw chińskich
- 100 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, polędwice lub szynkę kroimy w cienkie paseczki i smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, czerwoną paprykę kroimy w paseczki, chili drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy mieszankę warzyw chińskich.
Na koniec dodajemy obrane krewetki i kiełki fasoli. Wlewamy sos sojowy i dusimy przez kilka minut po czym dodajemy makaron i mieszamy przez 2 minuty, aż makaron się podgrzeje.
Podajemy od razu po przyrządzeniu.