Pyszne, aromatyczne Cynamonowe bułeczki z kawą są idealne na jesienne dni. Mięciutkie i puszyste z obłędnym aromatem i smakiem cynamonu i mojej ukochanej kawy Inka. Uwielbiam takie skręcane drożdżówki! My najbardziej lubimy je jeszcze ciepłe!
Składniki na ciasto:
- 120 g ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 6 g suchych drożdży
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka kawy zbożowej np. Inka
- ½ łyżeczki soli
- 315 g mąki tortowej
Składniki na nadzienie:
- 110 g brązowego cukru
- 50-60 g masła roztopionego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka kawy zbożowej np. Inka
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mleko, 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszaninę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niej pozostały cukier, rozbełtane jajko, roztopione masło, sól i 1 łyżeczkę kawy Inka. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę – wyrabiamy ok. 5 minut.
Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do posmarowanej olejem miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy kilka chwil aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, brązowego cukru i kawy zbożowej.
Zwijamy w roladkę i kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie w dość sporych odstępach. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-30 minut.
Upieczone Cynamonowe bułeczki z kawą studzimy na kratce.
Smacznego!