Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Cynamonowe bułeczki z kawą
Cynamonowe bułeczki z kawą
  • Cynamonowe bułeczki z kawą

Pyszne, aromatyczne Cynamonowe bułeczki z kawą są idealne na jesienne dni. Mięciutkie i puszyste z obłędnym aromatem i smakiem cynamonu i mojej ukochanej kawy Inka. Uwielbiam takie skręcane drożdżówki! My najbardziej lubimy je jeszcze ciepłe!

5943 - Cynamonowe bułeczki z kawą

Składniki na ciasto:

  • 120 g ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej np. Inka
  • ½ łyżeczki soli
  • 315 g mąki tortowej

 

Składniki na nadzienie:

  • 110 g brązowego cukru
  • 50-60 g masła roztopionego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inka

5937 - Cynamonowe bułeczki z kawą

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mleko, 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszaninę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niej pozostały cukier, rozbełtane jajko, roztopione masło, sól i 1 łyżeczkę kawy Inka. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę – wyrabiamy ok. 5 minut.

Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do posmarowanej olejem miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5981 - Cynamonowe bułeczki z kawą

Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy kilka chwil aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, brązowego cukru i kawy zbożowej.

Zwijamy w roladkę i kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie w dość sporych odstępach. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-30 minut.

Upieczone Cynamonowe bułeczki z kawą studzimy na kratce.

Smacznego!

5929 - Cynamonowe bułeczki z kawą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź