Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami
Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami
  • Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Koniecznie przygotujcie Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami. Soczyste mięso i kremowy aromatyczny sos z wyczuwalną nutką wędzonej papryki i sera idealnie pasuje do makaronu! Wystarczy mniej niż 40 minut by przygotować to danie!

Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Składniki:

  • 450 g pieczarek
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 3 filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml buliony warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany słodkiej 30%
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy jeśli są duże to kroimy je w dość grube plasterki. Pory kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy grzyby i pory. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i suszonym tymiankiem. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z obu stron na złoty kolor kurczaka.

Mięso zalewamy bulionem, gotujemy kilka minut i zalewamy śmietanką. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy tarty parmezan. Gotujmy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki z porem, świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami – ja wybrałąm makaron.

Smacznego!

Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź