Szukacie pomysłu na szybki obiad? Koniecznie przygotujcie Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami. Soczyste mięso i kremowy aromatyczny sos z wyczuwalną nutką wędzonej papryki i sera idealnie pasuje do makaronu! Wystarczy mniej niż 40 minut by przygotować to danie!
Składniki:
- 450 g pieczarek
- 2 pory (tylko białe części)
- 3 filety z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml buliony warzywnego lub drobiowego
- 250 ml śmietany słodkiej 30%
- 100 g tartego parmezanu
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy jeśli są duże to kroimy je w dość grube plasterki. Pory kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy grzyby i pory. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i suszonym tymiankiem. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z obu stron na złoty kolor kurczaka.
Mięso zalewamy bulionem, gotujemy kilka minut i zalewamy śmietanką. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy tarty parmezan. Gotujmy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki z porem, świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami – ja wybrałąm makaron.
Smacznego!