Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie ciasta drożdżowego i jabłek.. dla mnie to połączenie idealne. Ostatnio postanowiłam upiec drożdżowe jabłka. To pyszne bułeczki wyglądem przypominające jabłka. Wisienką, a raczej ogonkiem na tym wypieku jest właśnie cynamonowy ogonek.
Składniki:
- 150 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 115 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 390 g mąki pszennej typ 650
Składniki na nadzienie:
- 3 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- mąka do podsypywania
- tłuszcz do formy
- 5-6 lasek cynamonu
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajka, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem i mąką. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy owoce i dusimy/smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i odstawiamy żeby nadzienie przestygło.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe, małe placki. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżce nadzienia i formujemy okrągłe bułeczki.
Do pieczenia bułeczek wykorzystujmy metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smarujemy masłem i do każdego wkładamy bułeczkę z ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Laski cynamonu rozcinamy wzdłuż na pół, z każdej laski powinna nam wyjść kilka „ogonków” naszych jabłek.
Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i delikatnie wbijamy w ciasto kawałki cynamonu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut.