Gjuwecz to bułgarskie danie jednogarnkowe przypominające trochę nasz gulasz. Gjuwecz, to również gliniane naczynie do zapiekania, w którym ów danie przygotowujemy. Moja przygoda z tymi przepięknymi, ręcznie malowanymi naczyniami zaczęła się niedawno ale już wiem, że potrwa baaardzo długo! Tak naprawdę możemy w nim przygotować wszystko, na co mamy tylko ochotę lub co akurat znajduje się w lodówce! Składniki kroimy, wrzucamy do gjuwecza, dodajemy trochę przypraw, podlewamy bulionem i wstawiamy do zimnego piekarnika! Gotowe!
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 3-4 białe części pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżka oleju
- 3 marchewki
- 500 g ziemniaków
- sól
- pieprz
- przyprawa do dań z ziemniaków
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g sera mozzarella tartego
- 2-3 liście laurowe
- 3 całe ziela angielskie
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju i masła, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy pokrojonego w plasterki pora, podsmażamy kilka minut i dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażone mięso przekładamy do naczyń (można użyć też zwykłego naczynia żaroodpornego), następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w dość grube plasterki marchewki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do nich 1 łyżkę oleju i przyprawę do dań z ziemniaków i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczyń. W miseczce mieszamy śmietankę z solą i pierzem, dodajemy starty ser mozzarella i polewamy danie. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 80-90 minut.
Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.