Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • czekola - Gorące kubeczki czekoladowe
2
Gorące kubeczki czekoladowe
  • czekola - Gorące kubeczki czekoladowe

Coś dla „czekoladoholików”. Gorąca płynna masa czekoladowa pod chrupiącą skorupką.. Mmm.. brzmi kusząco?

Ponoć czekolada poprawia humor.. jesień zbliża się wielkimi krokami więc czemu by nie wprawić się w dobry nastrój takim obłędnym deserem 🙂

Inspirowany przepisem Nigelli Lawson (z niewielkimi zmianami) czekokubki, czyli chocohotopots.

Gorące kubeczki czekoladowe

Składniki:

  • 65 g masła
  • 350 g czekolady (u mnie 100g gorzkiej, 200g deserowej i 50g mlecznej)
  • 4 jajka rozmiar L (oddzielnie żółtka i białka)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • 50 g mąki tortowej
  • masło po posmarowania kokilek (foremek do zapiekania)
  • sól

Z podanych składników powinno wyjść ok. 4-6 kokilek (foremek do zapiekania)

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania wysmarować masłem.  W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim czekoladę połamaną na mniejsze kawałki (ważne żeby zrobić to w jak najkrótszym czasie).  Odstawić żeby masa czekoladowa lekko przestygła. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana jest już błyszcząca i sztywna dodać żółtka, likier czekoladowy, a następnie stale miksując masę czekoladową. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli, powoli połączyć z masą czekoladową.

Gotową masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut wierzch musi być chrupiący, może lekko popękać.

Podawać ciepłe! Ważne żeby ostrzec znajomych, że deser i foremki są gorące! 😛
Gorący kubeczek czekoladowy
Deser można również przechowywać w lodówce.

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź