Babeczki z jagodami i miodem są puszyste i wilgotne. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne gdy najdzie nas ochota na „coś” słodkiego. Są szybkie i proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu.
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 270 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko, temperatura pokojowa
- 245 ml mleka
- 57 g masła, stopionego
- 85 g naturalnego miodu
- 250 g świeżych jagód
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i miodem, mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko z miodem i masłem oraz jajko. Miksujemy aż składniki się połączą.
Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 2 łyżki, do środka wrzucamy kilka jagód i przykrywamy ciastem, na wierzch również kładziemy jagody. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Smacznego!