Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • bruschetta2 - Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii
3
Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii
  • bruschetta2 - Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii

Uwielbiam bruschette, jest kolorowa, aromatyczna i pyszna. W zależności od pieczywa może być propozycją na pożywne śniadanie ale również przekąskę. Jest szybka w przygotowaniu więc jeśli zaskoczą Was niespodziewanie znajomi bez problemu ją przygotujecie w kilka minut.

Dziś prezentuję bruschettę z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii.Bruschetta

Składniki:

  • 2 małe bułki (użyłam mini bakietek)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tutaj)
  • sól
  • pieprz

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie ucieramy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę (jeśli lubicie, to możecie usunąć z pomidorów gniazda nasienne i obrać je ze skórki), doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczywo smarujemy oliwą z roztartym czosnkiem, na to nakładamy nasze pomidory połączone z mozzarellą. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 8-10 minut (bruschetta jest gotowa gdy ser się roztopi, a pieczywo nabierze złotego koloru) 🙂

Przed podaniem całość polewamy pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tutaj)

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź