Uwielbiam bruschette, jest kolorowa, aromatyczna i pyszna. W zależności od pieczywa może być propozycją na pożywne śniadanie ale również przekąskę. Jest szybka w przygotowaniu więc jeśli zaskoczą Was niespodziewanie znajomi bez problemu ją przygotujecie w kilka minut.
Dziś prezentuję bruschettę z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii.
Składniki:
- 2 małe bułki (użyłam mini bakietek)
- 2 kulki mozzarelli
- 1 duży pomidor
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tutaj)
- sól
- pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie ucieramy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę (jeśli lubicie, to możecie usunąć z pomidorów gniazda nasienne i obrać je ze skórki), doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczywo smarujemy oliwą z roztartym czosnkiem, na to nakładamy nasze pomidory połączone z mozzarellą. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 8-10 minut (bruschetta jest gotowa gdy ser się roztopi, a pieczywo nabierze złotego koloru) 🙂
Przed podaniem całość polewamy pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tutaj)
Russisch Blau Zarentraum via Facebook
Written on 1 września 2014
Uwielbiam takie wloskie klimaty 🙂
Michał Ofczyński via Facebook
Written on 2 września 2014
To co najlepsze!!!!
Kuchnia Marty via Facebook
Written on 2 września 2014
🙂