Nie macie pomysłu na pyszny i szybki obiad? Koniecznie przygotujcie Makaron z kurczakiem i pomidorami. O tej porze roku pomidory smakują wybornie więc chętnie po nie sięgam. Do tego kremowy, śmietanowy sos, szpinak i kurczak – petarda!
Składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 4 łyżki tartego sera parmezan
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 średni malinowy pomidor
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent). Masło i olej rozpuszczamy na patelni, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy mięso jest już miękkie zalewamy całość śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ser i zmniejszamy palnik. Dusimy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, pomidora pokrojonego w drobną kostkę i szpinak. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem Makaron z kurczakiem i pomidorami posypujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!