Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiający i lekki Tort z musem mango, który jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego! Uwielbiam do ciast i deserów dodawać pulpę z mango, a najlepszą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Polecam Wam też te karmelizowanie herbatniki Lotus Biscoff – ich smak uzależnia!
Składniki na spód:
- 187 g herbatników użyłam Herbatniki karmelizowane Lotus Biscoff 125 g
- 112 g masła
Składniki na mus mango:
- 650 g pulpy (puree) z mango użyłam Pulpa mango Kesar 850g Kuchnie Świata
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g jogurtu greckiego
- 25 g żelatyny w proszku
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
- 200 g pulpy (puree) z mango użyłam Pulpa mango Kesar 850g Kuchnie Świata
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Przygotowanie spodu:
Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 25-30 cm (tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Przygotowanie musu mango:
Pulpę z mango przelewamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy jogurt grecki mieszamy/miksujemy aż składniki się połączą.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do bitej śmietany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mus mango, delikatnie mieszając. Gdy masa będzie miała jednolity kolor przelewamy ją na schłodzony spód z herbatników.
Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowanie polewy:
Żelatynę zalewamy zimną wodą – dodajemy tylko tyle wody aby przykryła żelatynę i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.
Pulpę mango podgrzewamy na palniku, gdy już będzie ciepła dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i przelewamy na schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia polewy.
Przed podaniem Tort z musem mango wyjmujemy z formy (zdejmujemy obręcz) i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
LanaDelRey.PL
Written on 27 sierpnia 2021
Wygląda cudnie!! Idealny na ostatnie dni lata!!