Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort z musem mango
1
Tort z musem mango
  • Tort z musem mango

Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiający i lekki Tort z musem mango, który jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego! Uwielbiam do ciast i deserów dodawać pulpę z mango, a najlepszą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Polecam Wam też te karmelizowanie herbatniki Lotus Biscoff – ich smak uzależnia!

4585.900 - Tort z musem mango

Składniki na spód:

Składniki na mus mango:

  • 650 g pulpy (puree) z mango użyłam Pulpa mango Kesar 850g Kuchnie Świata
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 25 g żelatyny w proszku
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

4595.900 - Tort z musem mango

Przygotowanie spodu:

Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 25-30 cm (tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Przygotowanie musu mango:

Pulpę z mango przelewamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy jogurt grecki mieszamy/miksujemy aż składniki się połączą.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do bitej śmietany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mus mango, delikatnie mieszając. Gdy masa będzie miała jednolity kolor przelewamy ją na schłodzony spód z herbatników.

Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4602.900 - Tort z musem mango

4603 - Tort z musem mango

Przygotowanie polewy:

Żelatynę zalewamy zimną wodą – dodajemy tylko tyle wody aby przykryła żelatynę i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.

Pulpę mango podgrzewamy na palniku, gdy już będzie ciepła dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i przelewamy na schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia polewy.

Przed podaniem Tort z musem mango wyjmujemy z formy (zdejmujemy obręcz) i dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego!

4623.900 - Tort z musem mango

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź