Dziś na specjalne życzenie grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami. Niezbyt popularny jeszcze w Polsce pyszny, biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów. Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Podawany głównie na ciepło!
- 125 g kuskus
- 170 ml wywaru z rosołu
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 łyżka sezamu, ewentualnie czarnuszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej lub zwykłej (mogą być inne zioła, pietruszka, szczypiorek)
- 1 cukinie, pokrojoną w cienkie plastry
- 4 małe dojrzałe pomidory
- 125 gr sera halloumi, (4 plastry)
Składniki na marynatę:
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Plastry sera halloumi zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty odłożyć na bok.
Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w drobną kostkę. Do kuskusu dodać bazylię, paprykę żółta i czerwoną i sezam. Dodać pozostałą część marynaty i dobrze wymieszać. By ładnie podać kuskus należy przełożyć go do filiżanki bądź innego małego naczynia i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć plastry cukinii przez 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na patelni smażymy/dusimy przez kilka minut pomidory (tak aby się nie rozpadły). Rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek i smażymy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.
Na talerz wykładamy kuskus, który owijamy plastrami cukinii, dodajemy ciepły ser halloumi i natychmiast podajemy.

Edyta Sandach przez Facebook
Written on 6 września 2014
Wow! Wyglada super! Jutro bede gotowac! Dziekuje za inspiracje!
Marta
Written on 7 września 2014
Proszę, mam nadzieję że zasmakuje! Jutro druga propozycja będzie!