Dziś prosty i szybki przepis na pyszny makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami. Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego „pappare”, co znaczy tyle, co „pożerać”. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak zaprosić do wspólnego gotowania i pożerania!
- 500 g makaronu pappardelle
- 1 duży pomidory
- 500 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 4-5 łyżki pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tu)
- 3 pomidory suszone
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej albo zwykłej
Wodę zagotować z łyżką soli i łyżką oliwy dodać makaron i ugotować al dente (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzić i zahartować zimną wodą.
Tuńczyka odsączyć na sicie z sosu, dodać do niego pokrojone w kosteczkę świeże i suszone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać śmietankę, pesto z bazylii (przepis na pesto znajdziesz tu), tuńczyka i pomidory. Często mieszając gotować chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron, wymieszać.
Podawać od razu posypane posiekaną bazylią
Smacznego!
Miłośnik Bazylii
Written on 12 grudnia 2017
Pyszny przepis, sprawdzony już 2 razy. Pomidory suszone dałam odmiany Kmicic, mają dużo miąższu i są idealne po wysuszeniu. Odnośnie bazylii to raz dałam kupioną w doniczce a raz z ogrodu, bazylię zwyczajną, zieloną. Oczywiście jak nie trudno się domyślić bazylia ogrodowa biję o głowę tą z Lidla. Jednocześnie zalecam dać trochę więcej bazylii, ożywia potrawę i świetnie uzupełnia się z pomidorami i kocha makaron 🙂
Kuchnia Marty
Written on 12 grudnia 2017
Cieszę się, że przepis się spodobał