Tortilla ze smażoną fasolą i mięsem to pomysł na szybki obiad w stylu meksykańskim. Pyszne, zapieczone trójkąty z tortilli z obłędną w smaku smażoną fasolą z dodatkiem ostrej papryki i mielonym mięsem to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni tex-mex. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na nadzienie:
- 500 g mielonej wieprzowiny np. szynki
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 450-500 g) użyłam Puree pomidorowe Pa’ Pizza, sos do pizzy 2,5kg La Fiammante
- 1 puszka Fasola Pinto smażona z papryczką Chipotle 430 g La Sierra
- sól
- pieprz
- mała puszka kukurydzy
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- 6 tortilli użyłam – Tortilla pszenno-kukurydziana 25cm, wraps (6x~64g) 380g Poco Loco
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 200-225 g sera cheddar – utartego
- kwaśna śmietana
- opcjonalnie Sos Jalapenos molidos 220g Clemente
Przygotowanie:
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czerwoną paprykę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy mielone mięso oraz przeciśnięty czosnek. Mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni. Do mięsa dodajemy smażoną fasolę. Mieszamy i gotujemy kilka chwil. Następnie dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na połowę każdej tortilli nakładamy około 3 łyżek nadzienia, na to dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i porcję sera. Tortillę składamy na pół i składamy w trójkąty.
Tortille możemy podgrzać w opiekaczu lub podsmażyć na patelni.
Podajemy z kwaśną śmietaną i sosem jalapenos.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA