Pyszne, pachnące wanilią gruszki w syropie waniliowym są idealne na zimowe wieczory. Wystarczy ułożyć kilka połówek na talerzu, polać rozpuszczoną gorzką czekoladą, dodać gałkę ulubionych lodów i już mamy deser, który wprawi nas w znakomity nastrój. Można je też wykorzystać do pieczenia ciast i tart lub jeść same bezpośrednio ze słoika 🙂
- 2 kg twardych, jędrnych gruszek
- 600 g cukru
- 1,5 litra wody
- laska wanilii
- opcjonalnie kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
Do sporego garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy (laskę wanilii należy rozkroić i wyjąć z niej nasionka). Całość zagotować. Gruszki myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i obieramy ze skórki pozostawiając ogonki. Następnie należy przekroić je na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującego się syropu na kilka minut. Gruszki przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, zalewamy syropem i rozdzielamy przyprawy. Pasteryzujemy ok. 15 minut