Od jakiegoś czasu chciałam zrobić takie mini torciki. Idealne dla małych dziewczynek i nie tylko.. 🙂 Wyglądały imponująco chociaż trzeba się przy nich sporo napracować. Osobiście następnym razem zmodyfikuję troszeczkę przepis na płaty ciasta i nasączę je np. sokiem pomarańczowym, a torciki zrobię w kolorze tęczy.
Składniki na ciasto:
Z podanych składników wychodzi 12 kółek w jednym kolorze. Jeśli chcecie aby torcik miał 3 lub 4 różnokolorowe warstwy – trzeba będzie ilość składników pomnożyć 3 lub 4 razy, wtedy otrzymamy 12 torcików 3 lub czterokolorowych
- 200 g masła
- 6 jaj rozmiar L
- 200 g cukru
- 240 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- barwnik spożywczy różowy lub fioletowy (użyłam w proszku)
Składniki na krem (na całość 12 torcików):
- 750 g serka mascarpone
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4-5 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie odrobina barwnika różowego lub fioletowego
Ciasto:
Masło roztopić w rondelku i odłożyć żeby przestygło. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo do jaj ciągle miksując). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do masy jajecznej. Dodać przestudzone masło, ekstrakt waniliowy i odrobinę barwnika. Jeśli kolor jest zadowalający ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczeni formy o wymiarach ok. 35 x 27 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni. Piec ok. 20 min (do suchego patyczka). Jeśli ciasto wyszło z górkami można je przełożyć na kratkę do góry nogami aby wyrównać wierzch. Po wystygnięciu ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka o średnicy ok. 8 cm.
Z kolejnymi warstwami postępujemy tak samo. Zmieniamy tylko ilość barwnika dodając go więcej lub mniej w zależności jaki kolor ciasta chcemy uzyskać.
Krem:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Jeśli chcemy by nasz krem był różowy/fioletowy dodajemy odrobinę barwnika.
Kremem przełożyć każdą warstwę torcika (układając od najciemniejszej do najjaśniejszej). Górę torcików można udekorować pozostałym kremem (za pomocą worka cukierniczego).
Przechowywać w lodówce!