Dziś mam dla was przepis na błyskawiczny Hummus z pieczona papryką. Aromatyczny, o wyrazistym smaku na pewno skradnie Wasze podniebienia. Hummus idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do warzyw. Prosto i smacznie!
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 400 g ciecierzycy odlanej z zalewy (wodę z ciecierzycy zostawiamy)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gotowej pasty tahini (pasta sezamowa)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki
- opcjonalnie ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut – skórka może się zrobić czarna.
Po upieczeniu papryki przekładamy ją do słoika lub pojemniczka, zamykamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy skórkę z papryki.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy – wodę pozostawiamy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki (ciecierzyce, paprykę, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwy, tahini oraz przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodajemy do niej porcjami wodę, z ciecierzycy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę podajemy skropioną oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!