Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Hummus z pieczoną papryką
Hummus z pieczoną papryką
  • Hummus z pieczoną papryką

Dziś mam dla was przepis na błyskawiczny Hummus z pieczona papryką. Aromatyczny, o wyrazistym smaku na pewno skradnie Wasze podniebienia. Hummus idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do warzyw. Prosto i smacznie!

4242 - Hummus z pieczoną papryką

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 400 g ciecierzycy odlanej z zalewy (wodę z ciecierzycy zostawiamy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gotowej pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • opcjonalnie ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

4208 - Hummus z pieczoną papryką

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut – skórka może się zrobić czarna.

Po upieczeniu papryki przekładamy ją do słoika lub pojemniczka, zamykamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy skórkę z papryki.

Ciecierzycę odsączamy z zalewy – wodę pozostawiamy.

4299 - Hummus z pieczoną papryką

Do miski przekładamy wszystkie składniki (ciecierzyce, paprykę, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwy, tahini oraz przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodajemy do niej porcjami wodę, z ciecierzycy.

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę podajemy skropioną oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

4200 - Hummus z pieczoną papryką

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź