Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym
Pulpeciki w sosie pieczarkowym
  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym to idealny obiad dla całej rodziny. Soczyste mięsne kuleczki w aromatycznym sosie pasują zarówno do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny i szybki obiad to ten przepis jest idealny dla Was!

4704 - Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego użyłam karkówki
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpecików

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 ml buliony warzywnego
  • 100 ml  śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera

4710 - Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Przygotowanie pulpecików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i marchew dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Przygotowanie sosu pieczarkowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, dodajemy trochę soli i pieprzu. Gdy warzywa się zarumienią wlewamy bulion i dusimy sos kilka minut. Następnie do sosu pojedynczo wrzucamy pulpety, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Pulpeciki w sosie pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

4691 - Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź