Pulpeciki w sosie pieczarkowym to idealny obiad dla całej rodziny. Soczyste mięsne kuleczki w aromatycznym sosie pasują zarówno do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny i szybki obiad to ten przepis jest idealny dla Was!
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego użyłam karkówki
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia pulpecików
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 ml buliony warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i marchew dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, dodajemy trochę soli i pieprzu. Gdy warzywa się zarumienią wlewamy bulion i dusimy sos kilka minut. Następnie do sosu pojedynczo wrzucamy pulpety, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Pulpeciki w sosie pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!