Challenge Accepted – kilka dni temu mój blog został wytypowany spośród wybranych blogerów kulinarnych z Polski, Rumunii, Czech i Węgier do wzięcia udziału w Konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic i Agencję Teraz. Na czas konkursu musiałam zamienić moją lustrzankę na aparat kompaktowy Panasonic Lumix 🙂 i zrobić zdjęcia 3 przygotowanych przez siebie potraw. Dziś zapraszam na krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym – pyszny, aromatyczny i rozgrzewający! Co do samego aparatu i zdjęć nim robionych to jestem bardzo zadowolona – zresztą oceńcie sami! Aaaa i jeszcze jedno – wiecie, że ten aparat mieści się do torebki.. baaa nawet do kieszeni 😉
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH
Składniki na krem z marchwi:
- 600 g marchwi
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 750 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz kolorowy młynek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Składniki na pieczoną ciecierzyce:
- ½ puszki ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- natka pietruszki
Przygotowanie pieczonej ciecierzycy:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do miseczki przesypujemy ciecierzycę, paprykę mieloną, sól i oliwę i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciecierzycę przesypujemy na dużą blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut od czasu do czasu potrząsając blachą.
Przygotowanie kremu z marchwi:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i olej i podsmażamy cebulę, gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy marchew i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy przyprawy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Krem z marchwi gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z pieczoną ciecierzycą i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Majulka
Written on 16 marca 2017
Bardzo mi się podoba przepis i to zdjęcie. Aparat dla amatorów, a wygląda bardzo profesjonalnie. Tak trzymać! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
🙂 Dzięki!
Magda
Written on 31 października 2017
Czy można podać krem z grzankami?