Makaron z kiełbasą i papryką to przepis na szybki i prosty obiad, który jest niezwykle pożywny i rozgrzewający. Ostatnio coraz częściej przygotowuję dania, które kojarzą mi się z jesienią. Bardziej sycące i aromatyczne. Koniecznie spróbujecie tego połączenia smaków!
Składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- 2 łyżki oleju
- 4 białe kiełbaski
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta/pomarańczowa papryka
- 1 zielona papryka
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ok. 150 ml bulionu/rosołu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- szczypta płatków czerwonej papryki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z każdej strony kiełbasę aż się zarumieni – UWAGA! Kiełbasek wcześniej nie gotujemy! Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w plasterki, papryki i cienkie paseczki. Na tłuszczy, który pozostał po smażeniu kiełbasy podsmażamy cebule, gdy się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i papryki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu dodajemy podsmażone kiełbaski pokrojone w dość grube plastry oraz przyprawy.
Gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 10 minut. doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Gotujemy całość kilka chwil i podajemy.
Smacznego!