Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0415.900 - Mięsna babka
1
Mięsna babka
  • 0415.900 - Mięsna babka

Specjalnie na ostatni mecz przygotowałam taką mięsną babkę! Wszyscy byli zachwyceni zarówno jej wyglądem jak i smakiem! Soczysty klops otulony chrupiącym boczkiem! Idealna propozycja na większe imprezy.

0423.900 - Mięsna babka

Składniki na mięsną babkę:

  • 400 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 6 jajek
  • tłuszcz do formy

 

0377.900 - Mięsna babka

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Spód formy do pieczenia babek (użyłam takiej z wyjmowanym dnem) smarujemy tłuszczem i wykładamy plasterkami boczku – plasterki powinny na siebie zachodzić.

Czosnek, paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy musztardę i ketchup i dobrze wyrabiamy aż składniki się połączą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko mieszamy.

0380.900 - Mięsna babka

Na boczek, nakładamy ok. połowy masy mięsnej, tworząc wieniec. Ważne żeby mięso nie wychodziło poza formę. Następnie na mięsie układamy jajka, delikatnie je wciskamy w masę i przykrywamy pozostałym mięsem. Mięso otulamy plasterkami boczku.

Możemy użyć też klasycznej formy do pieczenia babek.

0386.900 - Mięsna babka

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Ja swoją mięsną babkę przykryłam folią aluminiową (jeśli będziecie piec w klasycznej formie nie musicie tego robić) i wstawiłam do piekarnika na ok. 90 minut. Po tym czasie zdjęłam folię, temperaturę zwiększyłam do 180 stopni i piekłam jeszcze ok. 15-20 minut aż boczek się zarumienił.

Mięsna babka najlepiej smakuje na ciepło!

0410.900 - Mięsna babka

0433.900 - Mięsna babka

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź