Hmm… czy pączki mogą być dietetyczne..? Pieczone marchewkowe pączki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne smażone pączki. Małe kuleczki z wyczuwalną nutą marchewki, imbiru i skórki pomarańczowej smakują rewelacyjnie! Coś mi się wydaje, że nie jedna z Pań dbających o linię chętnie po nie sięgnie.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 25 g masła
- 60 ml ciepłego mleka
- 110 g cukru
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g puree z marchewki
Dodatkowo:
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 20 g masła
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie puree z marchewki:
Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki przeciskamy przez praskę na puree lub mielimy w maszynce do mięsa.
Przygotowanie ciasta na pączki:
25 g masła rozpuszczamy i odstawiamy żeby przestygło. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy po posmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą kieliszka wycinamy okrągłe pączki, które układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy 20 g masła. ½ szklanki cukru mieszamy z łyżeczką imbiru. Upieczone pączki smarujemy delikatnie masłem i wsadzamy do cukru wymieszanego z imbirem.
Smacznego!
gin
Written on 18 kwietnia 2015
Bardzo oryginalne pączusie, podobają mi się 🙂
Marta
Written on 18 kwietnia 2015
Dziękuję bardzo!