Uwielbiam pieczony ser camembert.. uwielbiam zanurzyć pieczywo w płynnym środku i delektować się smakiem. To taka moja chwila zapomnienia. Dziś zapraszam Was na pieczony camembert z rozmarynem i miodem, pyszny aromatyczny.. obłędny!
Składniki:
- 2 okrągłe sery camembert
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 łyżek płynnego naturalnego miodu
Dodatkowo:
- 30 g orzechów włoskich
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- 1 szczypta soli
- bagietka
Przygotowanie orzechów:
Suchą patelnie rozgrzewamy na palniku aż będzie ciepła, dodajemy orzechy, miód i sól i podgrzewamy aż miód zgęstnieje i przylegnie do orzechów. Orzechy układamy na papierze do pieczenia żeby się nie pozlepiały.
Przygotowanie sera:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Sery wyjmujemy z opakowania i obficie smarujemy miodem z każdej strony. Na wierzch układamy gałązki rozmarynu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut aż ser będzie miękki w dotyku.
Podajemy ciepły z dodatkiem orzechów i świeżą bagietką.
Adam
Written on 7 czerwca 2016
Uwielbiam ten przepis! Jest po prostu najlepszy. Do tego uwielbiam dołożyć trochę kwaśniej nie słodzonej żurawiny i zajadać ze świeżą bagietką.
Bardzo kaloryczny ale jakże pyszny obłęd!:)
Kuchnia Marty
Written on 8 czerwca 2016
To prawda takie sery są kaloryczne.. ale od czasu do czasu 😉