Pieczony kalafior z parmezanem to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Wystarczy kilka składników by otrzymać aromatyczne i pyszne danie!
Składniki:
- 1 kalafior
- świeży tymianek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- 100 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. Różyczki kalafiora układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę posypujemy kalafiora startym parmezanem i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem.
Słodkie okruszki
Written on 6 czerwca 2016
Pyszny kalafior. Dawno nie robiłam. Znów muszę przygotować
gin
Written on 9 czerwca 2016
Zapowiada się wybornie! 🙂