Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1203.900 - Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE
7
Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE
  • 1203.900 - Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE

Dziś przepis na najszybszego i najsmaczniejszego łososia jakiego jadłam! Delikatne, soczyste i aromatyczne mięso dosłownie rozpływa się w ustach, do tego grubo krojone frytki typu steakhouse firmy AVIKO i lekka sałatka. Czy można chcieć czegoś więcej?

Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE

Składniki:

  • 4 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

 

Dodatkowo:

 

Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE

Przygotowanie:

Filety z łososia płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy białym pieprzem i odrobiną soli. W miseczce łączymy miód, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy marynatę.

Przygotowaną marynatą obficie nacieramy łososia i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie otwieramy folię, posypujemy łososie sezamem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

W międzyczasie przygotowujemy frytki. Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni i smażymy na złoty kolor przez ok. 3-4 minuty.

Pieczonego imbirowego łososia posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z frytkami i ulubioną sałatką.

Smacznego!

Pieczony imbirowy łosoś z frytkami STEAKHOUSE

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź