Dziś przepis na najszybszego i najsmaczniejszego łososia jakiego jadłam! Delikatne, soczyste i aromatyczne mięso dosłownie rozpływa się w ustach, do tego grubo krojone frytki typu steakhouse firmy AVIKO i lekka sałatka. Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
- 4 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm)
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
- 1 opakowanie AVIKO STEAK FRIES 750 g
- ok. 2 łyżek ziaren sezamu
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Filety z łososia płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy białym pieprzem i odrobiną soli. W miseczce łączymy miód, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy marynatę.
Przygotowaną marynatą obficie nacieramy łososia i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie otwieramy folię, posypujemy łososie sezamem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
W międzyczasie przygotowujemy frytki. Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni i smażymy na złoty kolor przez ok. 3-4 minuty.
Pieczonego imbirowego łososia posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z frytkami i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Archie
Written on 21 października 2016
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dominik
Written on 28 kwietnia 2017
W weekend wypróbuję 🙂
Kuchnia Marty
Written on 28 kwietnia 2017
Polecam i mam nadzieję, że będzie smakował!
Sandra W
Written on 3 listopada 2018
Super wyszło. Kolacja udana za tydzień mule
Kuchnia Marty
Written on 3 listopada 2018
Bardzo się cieszę ❤️ Buziaki
Sandra Woźna
Written on 4 listopada 2018
Pyszne, kolacja udana za tydzień kolejny przepis
Kuchnia Marty
Written on 4 listopada 2018
Bardzo się cieszę 🙂