Dziś zapraszam na wiejskie pierożki, czyli pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem! Większość z Was zna ten klasyczny smak. Nie byłabym sobą gdybyś nie dorzuciła do tych pierożków czegoś od siebie.. padła na boczuś, a dokładniej na chrupiące skwarki. To był strzał w dziesiątkę! Zresztą przekonajcie się sami.
Składniki na farsz:
- 100 g (woreczek) kaszy gryczanej
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 250 g tłustego twarogu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cząbru
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.
Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!
Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!
Zetka
Written on 20 sierpnia 2017
Ale mi chęć na pierogi przyszła.
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2017
🙂