Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8094.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem
2
Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem
  • 8094.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Dziś zapraszam na wiejskie pierożki, czyli pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem! Większość z Was zna ten klasyczny smak. Nie byłabym sobą gdybyś nie dorzuciła do tych pierożków czegoś od siebie.. padła na boczuś, a dokładniej na chrupiące skwarki. To był strzał w dziesiątkę! Zresztą przekonajcie się sami.

8087.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Składniki na farsz:

  • 100 g (woreczek) kaszy gryczanej
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cząbru

 

8090.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywanie ciasta

 

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła

 

8054.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Przygotowanie farszu:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.

Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

8055.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

8068.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!

8091.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

8100.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

8096.900 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź