Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Wigilijne pierogi
Wigilijne pierogi
  • Wigilijne pierogi

Święta zbliżają się coraz większymi krokami więc to idealny moment żeby przygotować Wigilijne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Wprawdzie lepienie pierogów to zajęcie dość czasochłonne ale nie wyobrażamy sobie Wigilijnej kolacji bez pierogów 😊

Postanowiłam już dziś przyłączyć się do wspólnego świątecznego gotowanie z marka Ambition i podzielić się z Wami tym przepisem! Was dodatkowo zachęcam do odwiedzenia strony http://ambition.pl/ Znajdziecie tam szeroki wybór akcesoriów kuchennych, naczyń do gotowania i pieczenia. Patelnia, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z kolekcji Ambition Nature. Kolekcja to charakteryzuje się unikalnym wyglądzie imitującym kamień, jest odporna na wysoką temperaturę i zarysowania.

6561.900 - Wigilijne pierogi

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywanie ciasta

 

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 500 g mrożonych grzybów (podgrzybek, borowik)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku

6555.900m - Wigilijne pierogi

Przygotowanie farszu:

Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka, dodajemy do niej marchew startą na tarce na dużych oczkach oraz grzyby. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ok. 60 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy cząber, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody i studzimy.

Zimną kapustę drobno szatkujemy. Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

6596.900 - Wigilijne pierogi

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy grzyby i cebulę i dusimy ok. 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze. Do duszonych grzybów dodajemy ugotowane Wigilijne pierogi, podgrzewamy je kilka minut.

Smacznego!

6572.900 - Wigilijne pierogi

logo - Wigilijne pierogi
20embed Q0JqEcMZsC0cbv2wiJ7OQgPr5o080Qzz - Wigilijne pierogi

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź