Święta zbliżają się coraz większymi krokami więc to idealny moment żeby przygotować Wigilijne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Wprawdzie lepienie pierogów to zajęcie dość czasochłonne ale nie wyobrażamy sobie Wigilijnej kolacji bez pierogów 😊
Postanowiłam już dziś przyłączyć się do wspólnego świątecznego gotowanie z marka Ambition i podzielić się z Wami tym przepisem! Was dodatkowo zachęcam do odwiedzenia strony http://ambition.pl/ Znajdziecie tam szeroki wybór akcesoriów kuchennych, naczyń do gotowania i pieczenia. Patelnia, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z kolekcji Ambition Nature. Kolekcja to charakteryzuje się unikalnym wyglądzie imitującym kamień, jest odporna na wysoką temperaturę i zarysowania.
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 150 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 marchew
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
- 500 g mrożonych grzybów (podgrzybek, borowik)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
Przygotowanie farszu:
Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka, dodajemy do niej marchew startą na tarce na dużych oczkach oraz grzyby. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ok. 60 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy cząber, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody i studzimy.
Zimną kapustę drobno szatkujemy. Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy grzyby i cebulę i dusimy ok. 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze. Do duszonych grzybów dodajemy ugotowane Wigilijne pierogi, podgrzewamy je kilka minut.
Smacznego!