Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą
Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą

Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą mimo iż są proste w przygotowaniu zachwycają smakiem i wyglądem. To połączenie smaków jest wprost wyborne. Do przygotowanie tego dania zainspirował mnie konkurs kulinarno-fotograficzny Appetyt na Kopernika organizowany przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik (#appetytnakopernika; #fckopernik).

Trzymajcie mocno za mnie kciuki, może uda mi się spełnić kolejne marzenie 😊

Zachęcam Was też do wzięcia udziału w tym konkursie bo do wygrania są fantastyczne nagrody!

3407.900 - Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą

Składniki:

  • 700-800 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego/morelowego
  • 3 szt pierników Katarzynki bez polewy
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 1 szklanki piwa na miodzie
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 200 g wędzonego, surowego boczku w plasterkach

 

Dodatkowo:

  • 2-3 świeże morele lub brzoskwinie
  • 2-3 łyżki oleju

3429.900 - Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą

Przygotowanie glazury brzoskwiniowo piernikowej:

W rondelku lub na patelni podgrzewamy dżem z gałązkami rozmarynu, zielem angielskim i liściem laurowym. Smażymy kilka chwil po czym zalewamy piwem, dodajemy zmiksowane na pył pierniki, mielony imbir i kolorowy pieprz, zmniejszamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu aż otrzymamy gęstą glazurę/sos. Glazurę dzielimy na dwie części.

 

Przygotowanie polędwiczek:

Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja polędwiczkę przekroiłam na pół. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i smarujemy glazurą. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę żeby się zamarynowało.

Po tym czasie polędwicę owijamy plasterkami boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony aż boczek się zarumieni.

3443.900 - Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Podsmażone polędwice smarujemy glazurą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na ok. 15-20 minut.

W międzyczasie kroimy brzoskwinie na ćwiartki, smarujemy je glazurą i grillujemy lub pieczemy kilka minut.

Pozostałą odłożoną glazurę podgrzewamy, jeśli jest bardzo gęsta można dodać odrobinę piwa.

Polędwiczki kroimy w plastry, polewamy ciepłym sosem/glazurą i podajemy z brzoskwiniami.

Smacznego!

3408.900 - Polędwiczki wieprzowe w boczku z brzoskwiniowo piernikową glazurą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź