Kremowe risotto pomidorowe z krewetkami jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Robi się je bardzo szybko więc to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.
Składniki:
- 250 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 50 g oliwek
- 200 g krewetek
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki oregano
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- tarty parmezan
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.
W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Podajemy ciepłe!
Matt
Written on 29 września 2016
Witam
Na ile porcji są przygotowywane dania, plus/minus?
Dziękuje za odpowiedź
Kuchnia Marty
Written on 29 września 2016
Matt, dania są przygotowywane na 3 większe lub 4 mniejsze porcje 🙂