Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6866.900 - Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej
Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej
  • 6866.900 - Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej to propozycja na szybki, pełen smaku obiad. Przygotowuje się je równie szybko co tradycyjne mielone, jednak są smaczniejsze i pięknie prezentują się na talerzu!

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka/kajzerka
  • woda/mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ papryki czerwonej
  • 100 g sera tostowego
  • 120 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
  • tłuszcz do formy

 

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pokrojoną w drobna kostkę paprykę i ser. Mieszamy.

Z mięsa formujemy małe kotleciki (ok. 2 łyżek na jedną roladkę), które owijamy w plasterki szynki (jeden plasterek na jedną roladkę). Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Roladki pieczemy ok. 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut aż szynka się zarumieni.

Roladki z mielonego mięsa podajemy z ulubionymi dodatkami.

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź