Dziś mam przepis na szybki i pyszny obiad. Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku to idealna propozycja dla Wszystkich tych, którym znudziły się już klasyczne mielone czy pulpety. Takie rolady są bardzo aromatyczne i soczyste na pewno Wam zasmakują!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka/kajzerka
- woda/mleko do namoczenia bułki
- 2 łyżki kaszy manny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 100 g sera gouda w kawałku
- 150 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach (8 plasterków)
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak samo ser.
Mięso dzielimy na 4 części. Każdą rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środek mięsa kładziemy po kilka słupków papryki i żółtego sera. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rolady pieczemy pod przykryciem ok. 80 minut pod koniec pieczenia można odkryć naczynie żeby boczek się zarumienił.
Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!