Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku
Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku
  • Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku

Dziś mam przepis na szybki i pyszny obiad. Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku to idealna propozycja dla Wszystkich tych, którym znudziły się już klasyczne mielone czy pulpety. Takie rolady są bardzo aromatyczne i soczyste na pewno Wam zasmakują!

Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka/kajzerka
  • woda/mleko do namoczenia bułki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 100 g sera gouda w kawałku
  • 150 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach (8 plasterków)
  • tłuszcz do formy

 

Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak samo ser.

Mięso dzielimy na 4 części. Każdą rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środek mięsa kładziemy po kilka słupków papryki i żółtego sera. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rolady pieczemy pod przykryciem ok. 80 minut pod koniec pieczenia można odkryć naczynie żeby boczek się zarumienił.

Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Rolady z mięsa mielonego z serem w boczku

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź